Mai multe

Mai multe

Clubul promotiilor lunare

Verificati produsele organice

Ethiopia

c  o  m  p  a  n  y

PASSION

Insulele producatorare de cafea

​“Alte insule” este fraza debara de comert a cafelei care cuprinde Hawaii, Jamaica, Puerto Rico, si Insulele Galapagos. Cafele produse in aceste regiuni sunt in majoritatea cazurilor usoare la pondere, neutral fara multa aciditate. Acesti producatori nu contribuie la cantitati cuantice de export catre pietele mondiale, deoarece acestea pastreaza majoritatea recoltei, pentru a o comercializa profitabil turistilor.

Asia si Africa

India, Noua Guinee, si Indonezia au adoptat de-a lungul anilor metode moderne de crestere, astefel marind volumul ofertei lor de Arabica spalata, precum si de robusta naturala si spalata, ce sunt comercializate in lume.


Africa, fiind situata in inima celei mai calde zone tropicale de pe pamant, produce inainte de toate boabe de cafea robusta. La altitudini mai inalte din Kenya si Tanzania, cafeaua arabixa creste foarte bine, obtinand cantitati mari de boabe spalate.

America Centrala si de Sud

Ol’ BlueEyes nu a fost cantat doar de Dixie, cand el a estimate miliardele de boabe de cafea din Brazilia. Aceasta natiune, este pe departe diriguitorul lumei la producerea cafelei, furnizand in principal cafea de o inalta calitate, Arabica naturala. Brazilia este, de asemenea, al doilea cel mai mare producator de cafea robusta, dupa Indonezia. Ipanema Agro Industria a Braziliei este cea mai mare companie de crestere a cafelei. Au un numar de 12.4 milioane de copaci de cafea, plantati pe 123.5 hectare de teren, ce produc in medie 6,810,000 kg de cafea verde intr-un singur an de recolta buna, aproape de doua ori mai mult decat Jamaica si Hawaii luati impreuna.


Dupa Brazilia, urmatorii cei mai prolifici producatori de cafea sunt Columbia, Venezuela, Peru si Ecuador, ce ofera Arabica spalata. Productia de cafea, de asemenea, joaca un rol strategic in economie din Mexic, Panama si insulele din Caraibe. Cafelele lor, ce sunt in primul rand Arabica spalate, sunt de asemenea de o calitate foarte inalta.


"Acolo-n jos, printre brazilienii, Boabele de cafea cresc cu miliardele; Asa ca au cani extra de gasit, Caci ei au o groaza de cafea in Brazilia."               - Frank Sinatra, "The Coffee de Bob Hilliard, 1946

Cafeaua este clasata pe pozitia doi in clasamentul comertului din intreaga lume in termeni de dolari doar dupa petrol. Comertul mondial al cafelei verzi (neprajite) este evaluat la 14 miliarde de dolari anual. Sunt cinci regiuni geografice de cultivare a cafelei: America de Sud, America Centrala, Asia, Africa, si cateva insule (precum ar fi Hawaii si Jamaica) – ce sunt situate intre tropicul Racului si Capricornului, unde clima este calda si umeda. Pe suprafata acestor regiuni se afla tarile producatoare de cafea ce furnizeaza lumei anual, 91 de milioane de saci cu cafea, fiecare cantarind in mediu 60 de kg:

​America de Sud si Centrala produc 70 la suta din aprovizionarea de cafea din lume;

Asia si Africa produc 20 la suta din aprovizionarea mondiala;

Insulele producatoare de cafea (inclusive Hawaii si Jamaica) reprezinta productia ramasa.


Vorbind de piata globala de cafea, boabele Arabica constituie circa 75 la 80 la suta;boabele de cafea Robusta, restul 20 – 25 la suta. Cele descrise de mai jos, ilustreaza succint imaginea celor mai mari trei regiuni producatoare de cafea. Exista mai mult de patruzeci si cinci de tari exportatoare de cafea - toate utilizand sisteme diferite de clasificare – dar care furnizeaza in lume boabele lor de cafea, variind in dimensiuni de peste saizeci de specii cunoscute de plante de cafea. Nu e de mirare ca cafeaua poate implica un jargon incurcat de Java! Din fericire, nomenclatura de cafea din lume, din munti pana la magazinele specializate, poate fi clasificata in simple categorii.

Tarile producatoare de cafea