Mai multe

Mai multe

Clubul promotiilor lunare

Verificati produsele organice

Ethiopia

c  o  m  p  a  n  y

PASSIONProductia de cafea necesita un mare efort uman, de la recolta de cafea pana la ultima picatura. Incepand prudent cu plantarea arborilor de cafea si colectarea cu grija a boabelor, de la spalare, uscare, precum si dimensionarea la sortare, clasificare, si selectare, cit si faptul ca aceste delicate boabe de cafea rareori parasesc atingerea mainilor umane. Pentru a pretui o ceasca de cafea ar trebui respectatata forta de munca – acel efort uman ce a dus la producerea acesteea.  


Cultivarea


  • Cele mai favorabile razoare pentru culttivarea cafelei sunt solurile de origine vulcanica si bogate in azot;
  • Conditiile climaterice optime sunt cele din tropic, unde temperaturile raman intre 15C si 25C. Vantul, inghetul, bolile frunzelor, chiar si caldura excesiva va distruge arbustii;
  • O multime de ploaie, in combinatie cu perioade alternative uscate, vor produce cele mai bune culture;
  • Semintele selectate cu atentie sunt semanate in razoarele potrivite si pregatite. Muguri zvelti germina pana in opt saptamani. Dupa un an, tinerele plante sunt transplantate la plantatiile permanente de cafea;
  • Plantele tinere nu au fructe (boabe) pe durata primilor doi ani, cu toate acestea, ele inca au mare nevoie de grija cum ar fi prasitul, plivitul, taierea, si udarea frecventa pentru a asigura cresterea corespunzatoare;
  • Plantele incep viata de productivitate de 15 la 20 ani dupa prima lor inflorire, ce rezulta in fasole (fructe) dupa care boabe de cafea, cu un randament anual de 500-900g de cafea;
  • Atunci cand plantele de cafea infloresc cu flori albe delicate, parfumul acestora portocaliu si de iasomie este la fel de imbatator pe cat acestea sunt de frumoase; inflorirea este de scurta durata, care dureaza doar doua la trei zile. Buchete de mure verzi apoi apar, tranforminduse apoi galbene, rosii, si apoi intr-o culoare intense purpurie. Atunci cand acestea sunt de o culoare aproape neagra, acestea sunt gata pentru a fi recoltate.Agricultorii de cafea din Jamaica se orienteaza dupa lilieci, pentru a judeca cand sa inceapa recoltarea culturilor. Atunci cand liliecii incep sa suga pulpa dulce in timpul de noapte a murelor, acesta semnaleaza fermierii ca este momentul pentru a incepe recoltarea.


Recoltarea

Perioada de recoltare variaza de la regiune la regiune, de la arbore la arbore de cafea, deoarece nu toate fructele (boabele de cafea) se coc pana la scandenta, in acelasi timp. Perioada de recoltare poate dura mai multe saptamani si constitui costuri enorme fortei de munca. Exista doua sisteme angajate in procesul de recoltare – “culesul” si “recoltarea”. ​ Culesul asigura o recolta perfect uniforma, de calitate superioara, astfel cum culegatorii sunt cu deosebita pricepere instruiti sa selecteze doar fructele (boabele) mature – una cate una. Culegatorii cafelelor de calitate trebuie sa revin la acelasi arbore in timp, pentru a alege mai multe fructe in care acestea se coc. 
Despuierea, este folosita in unele tari unde sunt plantatii vaste  si costuri ridicate ale fortei de munca. Aceasta metoda, de economii a fortei de munca este cu siguranta mai rapida, cu toate acestea, ea se reduce la o recolta a boabelor de cafea de o calitate mai proasta, deoarece boabele necoapte si prea-coapte sunt smulse cu salbatacie de masini, si amestecate impreuna cu cele mature. Recolta despuiata este de obicei plina de tot felul de impuritati, cum ar fi Frunze, pietre, cit si fructe necoapte si putrede. Odata ce fructele sunt recoltate, ele sunt transportate pentru prepararea si procesarea boabelor de cafea.Prepararea si Prelucrarea


Pentru a pregati boabelor de cafea verzi pentru piata, ele trebuie sa fie eliminate din interiorul fructelor, care au fost culese de pe arbustii de cafea. Exista doua metode de a scoate cele doua straturi tari si moi exterioare: “umeda” si “uscata”. In ambele metode, semintele sunt strecurate prin ochiuri de diferite grade de finite si apoi clasate si sortate dupa marime. 

Metoda "Umeda"


Aceasta metoda este considerata a produce boabe de o calitate mai buna. Aceasta este utilzata pentru boabele de cafea selectate manual si de o calitate inalta.


Cu aceasta metoda, boabele de cafea trebuie sa fie extrase din fructele proaspat recoltate in termen de 24 de ore. Fructele sunt curatate de coji si pulpele sunt eliminate, iar apoi semintele sunt adancite in rezervoarele de fermentare, spalate si, in final uscate.


Etapa de fermentare este este cea ce da o aroma superioara boabelor de cafea; Uneori, cafele preparate din boabele ce au trecut prin aceasta metoda sunt denumite “cafele spalate”, ca urmare a inmuierii benefice a boabelor de cafea.


Metoda "Uscata"


Aceasta procedura este uneori mentionata ca  o metoda “naturala”. Fructele culese sunt raspandite in straturi subtiri si uscate la soare sau in uscatoare incalzite.


Uneori, sunt gramadite impreuna in primul rand, pentru o scurta perioada de fermentatie. Odata ce fructele sunt uscate, pulpa este apoi separata de seminta de cafea de catre un decorticator mechanic.
Sortarea si Gradarea/Clasificarea


Sortarea boabelor de cafea poate fi efectuata manual, de o masina, sau o combinatie a ambelor. Cu toate acestea, oamenii cu mainile iuti sunt mai in masura sa elimineze materialele nedorite, cum ar fi pietrele, boabe imaturi, crengi, si frunze. Cu cat mai multa atentie este data procesului de curatare si sortare, cu atat mai inalta este calitatea boabelor finale – si preturile pe care le pot cere.
      
​Acest sistem de sortare este un dispozitiv pentru a controla produsele agricole. Pentru cafea – Clasificarea boabelor numeste valoarea diverselor cafele destinate pentru comertul international. terminologia de clasificare este o limba proprie, diferentiind o tara producatoare de cafea de alta, dupa cum se refera la anumite criterii a boabelor, cum ar fi:

imperfectiuni ale recoltei, cum ar fi boabe rupte, imature sau prezenta bastoanelor, pietrilor, frunzelor etc;


dimensiunea boabelor (cu cat mai mare cu atat mai bine);


varsta recoltei (varsta arbustilor de cafea de pe care s-au recoltat boabele);


altitudinea, unde cultura de cafea a fost crescuta (cu cat mai inalta cu atat mai bine);


metoda de  prelucrare utilizata (umeda sau uscata);


specii (Arabica, Robusta etc) si apoi varietatea specifica a acestei specii;


plantatia sau zona de productie (aceasta regiune da un nume de semnatura de piata);


calitatea cupei (un criteriu pur si simplu, bazat pe cat de bun este mirosul si gustul).Dupa ce au fost clasificate, boabele verzi de cafea sunt ambalate in saci standard de 60 kg din panza groasa, pentru expediere catre prajitori in tarile in curs de consum din intreaga lume.

Cultivarea si Procesarea Boabelor de cafea