Mai multe

Mai multe

Clubul promotiilor lunare

Verificati produsele organice

Ethiopia

c  o  m  p  a  n  y

PASSION

Arabica
Arabica, “aristocratia” boabelor de cafea, sunt cultivate la cele mai inalte altitudini. Acestea sunt cele mai pretuite, cerand preturile cele mai mari din lume. Ele sunt folosite doar de cei mai buni si speacializati prajitori de cafea si sunt responsabile pentru aroma, pondere si finetea cafelei. Arabica este cea mai larg cultivata cafea, care constituie 75 la suta din productia de cafea din lume. Cafeaua arabica creste cel mai bine la altitudini de la 900 pana la 2000 de metri, unde procesul de crestere este mai lent si le atribuie o aroma mai bogata cit si o pondere mai rafinata. Cu cat este mai inalta altitudinea de cultivate, cu atat mai calitativa va fi recolta. Aceste fasole au nevoie de sol, care este bogat in minerale, precum si o temperatura constanta de aproximativ 20C. Ele necesita o cultivare foarte atenta, doar cu conditiile climaterice necesare, si sunt susceptibile la boli, inghet si seceta. Arbustii Arabica produc 500 - 700 g de cafea verde pe arbust in fiecare an. Boabe de cafea arabica contin aproximativ 1 la suta cofeina din greutate.

Robusta

Aceaste specii de boabe de cafea sunt utilizate pentru clasele inferioare de cafea vandute in intreaga lume. Aceasta specie o duce cel mai bine la altitudini si coline mai mici, chiar si pe campii, unde clima este inadecvata pentru speciile arabica. Se va dezvolta bine, chiar si in conditii proaste de crestere.


Robusta este foarte viguroasa si rezistenta la boli. Robusta solicita pretul cel mai mic din lume, iar aroma sa cu nimic iesit din comun si parfumul sunt de neidentificat sunt utilizate in amestecurile de cafele comerciale cu preturile cele mai mici cit si a cafelelor solubile. Cu toate acestea, robusta este raspunzatoare pentru taria si

intensitatea ceascai de cafea. Arbustii robusta au o producere mai mare fata de cea a Arabica, de la 1 la 1.5 kg de cafea verde pe arbust in fiecare an. Boabe de cafea Robusta contin 2 procente la suta cofeina din greutate.


Liberica


Aceasta specie de cafea este a treia cea mai recunoscuta soi comercial si este similar cu robusta in masura in care, de asemenea, creste mai bine la altitudini mai mici. Este robusta si poate rezista la conditii climaterice nefavorabile. Aceasta este o cultura minora din Africa.

 

Din America la  Zanzibar, cafeaua este bautura care incalzeste diminetele lumii.


"Aceste boabe sunt singura mea hrana. Ele provin din fructele (ciresele de cafea) de pe pantele dealurilor."

 Sheikh Omar, pentru locuitorii din Mocha, Yemen, AD 1258 

Alegerea boabelor de cafea poate fi de asemenea o experienta uimitoare, pentru ca exista o gama foarte larga de tipuri de cafele si de amestecuri in intreaga lume. Aroma si calitatea finala implica multi factori complecsi, incepand cu semintele de cafea, botanica boabei, varietatea solurilor si de conditiile climaterice, altitudinile de cultivare, precum si de ingrijirele luate in recoltarea boabei de cafea. Boabele verzi-necoapte de cafea sunt apoi supuse mai multor factori care influenteaza, inclusiv diverse metode de prelucrare, producere, prajire, asortare si fierbere. Vorbind la nivel mondial, multe specii si varietati de arbori de cafea din diferite zone ale lumii, de asemenea, ofera propriile sale categorii distinctive. 

Exista mai mult de patruzeci si cinci de tari exportatoare de cafea - toate utilizand sisteme diferite de clasificare – dar care furnizeaza in lume boabele lor de cafea, variind in dimensiuni de peste saizeci de specii cunoscute de plante de cafea. Nu e de mirare ca cafeaua poate implica un jargon incurcat de Java! Din fericire, nomenclatura de cafea din lume, din munti pana la magazinele specializate, poate fi clasificata in simple categorii.













Botanica boabelor de cafea - date generale

Planta decafea este un membru al familiei Rubiacee (clasa Coffea), care creste intr-o “centura ingusta” de cafea subtropicala, care se intinde in intreaga lume. 
Plantele de cafea sunt niste arbusti purtatori de fructe, care poat creste de la 3 la 10 metri inaltime. Plantele cultivate sunt retizate in jos pana la 2 sau 4 metri inaltime pentru a face recoltarea mai usoara si pentru a incuraja cresterea mai larga si tufoasa.
Plantele produc intai buchete delicate de flori albe care emana o mireasma de o pondere inalta de iasomie. Perioada foarte scurta de inflorire variaza de la regiune la regiune. Micile boabe de cafea verzi, apoi apar si se coc pana la o culoare rosie aprinsa in care acestea ajung la maturitate. In termen de sase la noua luni, acestea devin aproape negre la culoare, semn ca sunt gata de a fi recoltate.
Pulpa moale si galbena a boabei de cafea contine doua seminte, sau "fasole", fiecare acoperita cu o protectie tare. In interiorul acoperit este o membrane subtire, moale si argintie.
Dimensiunea fasolei difera in fiecare dintre speciile de plante de cafea cunoscute (circa saizeci la numar).
Cele mai bine cunoscute specii de cafea cultivate commercial sunt urmatoarele trei, fiecare cu varietati proprii, sunt C. Arabica, C. Robusta si C.Liberica.
​Cantitatea de cofeina din boabele de cafea variaza in functie de specie. Fasolele Robusta, care sunt responsabile de intensitate si tarie, contin de la 2 la 4.5 procente la suta cofeina; boabe Arabica, care sunt responsabile pentru aroma si ponderea cafelei, contin de la 1 la 1.7 procente la suta cofeina.

Boabele de cafea